images/banner1.jpg

  Planinarjenje
 Dom na Zelenici
 Ljubelj
 Vrtača
 Begunjščica
 Foto galerija 
 
 
 
obeski za pse, pet tags, Hundemarken, médailles

izdelava štampiljk online, štampiljke, žigi, pečati

lasersko graviranje ASPectLasersko graviranje

Obeski za pse in mucke z gravuros

Personalizacija

 
 
 
 
 


Planinski dom na Zelenici (1536m nmv)


Planinski dom na Zelenici (1536m nmv)
Planinski dom na Zelenici (1536 m)

Dom stoji na mali ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh.

Prvo kočo na Zelenici je leta 1929 zgradilo pet zasebnikov, vendar je niso hoteli dati v najem Tržiški podružnici SPD; koča je bila med okupacijo požgana.

Leta 1950 so začeli graditi planinski dom delavci šole milice, ki je bila takrat v Begunjah; nedokončani dom je 15. decembra 1952 prevzelo v najem PD Tržič, ki ga je zasilno usposobilo in naslednje leto tudi odprlo.

S pogodbo med RSNZ, ki je bil lastnik zgradbe, in PZS, je 24. julija 1962 dobilo PD Tržič objekt v trajno last. Postojanko so po prevzemu popolnoma dokončali in opremili ter jo slovesno odprli 19. januarja 1966. Leta 1992 so nadzidali vhodni prizidek in s tem pridobili učno sobo.

Dom je decembra 1999 popolnoma pogorel in se sedaj postopoma obnavlja.

Na Zelenici nad Ljubeljem je na starem pogorišču zrasla nova planinska koča, ki ji je bila dodana tudi nova vsebina. Gorniški učni center Zelenica se ponaša s 50 ležišči, moderno opremljeno učilnico in tudi velikim gostinskim delom.

Ponuja se torej možnost planinskih taborov, izobraževanj ter šol v naravi.

Območje Zelenice, ki je vključeno tudi v omrežje Natura 2000, pa seveda nudi npr. raziskovanje geomorfoloških pojavov, flore in favne, hkrati pa je to idealno mesto za izobraževanja na področju alpinizma in gorništva.

Težko boste našli primernejši prostor za učne ure na prostem. Gorski svet je posejan z bogatim rastlinstvom in živalstvom, nudi pa obilico možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Pri načrtovanju in izvedbi planinskih taborov so vam na voljo lokalni planinski vodniki. Tudi dostop do koče je precej enostaven. S prelaza Ljubelj vas do koče loči le slaba ura hoje ali vožnja s sedežnico, ko le-ta obratuje.
http://www.zelenica.info/
DOM PRI IZVIRU ZAVRŠNICE
Dom pri izviru Završnice Kratek sprehod obiskovalce Zelenice po kolovozni poti, ki vodi od doma, v petnajstih minutah privede do Doma pri izviru Završnice (bivši dom Iskra).

Od doma je lep razgled na Blejsko jezero z otokom, v neposredni bližini pa se nahaja tudi izvir Završnice.
Izvir Završnice Razgled od doma pri izviru Završnice
Prehodi do drugih planinskih postojank:
Roblekov dom na Begunjščici (1657m) 2h; Prešernova koča na Stolu (2174m) 3h30; Valvasorjev dom pod Stolom (1181m) čez Smokuško planino, mimo Tinčkove lovske koče ter čez Zabreško in Žirovniško planino 3h30.


 www.zelenica.si

Oglaševanje | O strani  registracija domen, iskalnik in portalregistracija domen, iskalnik in portal